Mobilnettet i Norge

Telenor sitt mobilnett, som er det nettet mange mobiloperatører kobler seg på, skal nå oppgraderes til å bli et enda bedre nett, i løpet av de neste årene. Dette er en god nyhet for mobilbrukere. For selv om det finnes egne basestasjoner for noen av konkurrentene til Telenor, så deler Telenor basene sine med mange andre. Så dette gir mange mobilbrukere tilgang til et svært godt mobilnett.

Per i dag, har stort sett de fleste steder blitt oppgradert til 3 eller 4G. Dette gir rimelig fart, men det blir fort svært merkbart at man er på mobilnettet, og ikke på en fast linje . Målet er å oppgradere til 4G+, hvor man vil få tilnærmet WiFi kvalitet, og stabilitet. Ulempen er selvsagt, at selv om det går fort å få lastet ned dokumenter, bilder og annet, så må man fremdeles betale for bruken, istedenfor å betale en fastpris, slik som man gjør med WiFi.

I tillegg til problemer med farten, så er det svært mange som klager over dekningen. De får ikke kontakt med basestasjonene, og kommer seg ikke på nett. Dette er blitt mTelenor_logoye bedre med årene, men det er fremdeles mange mindre tettsteder og hytter langt oppe på fjellet eller i skogene som ikke får dekning. Nå lover selvsagt alle mobiltelefon tilbyderne gull og grønne skoger, når det kommer til dekningsgrad, men innimellom så er det bare tomme løfter. Geografisk sett så er det mange utfordringer for et mobilnett, i et land med mange høye fjell og dype daler, som kan stenge for signalene.

Vi har funnet ut at det kan lønne seg å tenke på hvor man plasserer utstyret, hvis man vet at dekning kan være et problem. Det er mulig å kjøpe forsterkere, utstyr som skal forsterke signalet, men dette må brukes med forsiktighet. Slikt utstyr kan fort hjelpe deg å få bedre dekning, men kan også stenge naboene dine ute fra mobilnettet. Derfor gjelder det å lese instruksjonene nøye og ikke minst, ta kontakt med mobiloperatøren, for å høre hvilket produkt de anbefaler.